Zelf kruidenboter maken is verrassend eenvoudig en geeft je keuken een frisse, persoonlijke touch. Deze romige boter met knapperige peterselie, zachte bieslook en een vleugje knoflook is heerlijk veelzijdig: perfect op vers brood, bij gegrild vlees of als smaakmaker in je favoriete gerechten. Met dit basisrecept maak je snel een huisgemaakte klassieker die altijd in je koelkast klaarstaat.
Romige zelfgemaakte kruidenboter met verse peterselie, bieslook en een subtiele knoflooktwist.
Ingrediënten
350 ml verse slagroom
2 tl zeezout
2 el verse peterselie, fijngehakt
2 el verse bieslook, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngeperst
Bereiding
1)
Klop de slagroom met een mixer totdat het begint te schiften en het vet zich van het vocht scheidt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je ziet dat er zich boter vormt en er een waterige vloeistof achterblijft.
2)
Schep de boter uit de kom en druk het overtollige vocht voorzichtig eruit met behulp van een fijne zeef.
3)
Spoel de boter onder koud stromend water om het laatste restje vocht te verwijderen en knijp het daarna nogmaals goed uit.
4)
Meng de boter met het zeezout, de fijngehakte peterselie, bieslook en knoflook. Roer alles goed door zodat de smaken mooi samengaan.
5)
Serveer de kruidenboter op vers brood, of als smaakmaker bij een biefstuk.
Tip
Verdeel de kruidenboter in een ijsblokjesvorm en vries deze in. Zo kun je de boter gemakkelijk bewaren en steeds een portie toevoegen aan sauzen, soepen of om een gerecht net dat beetje extra te geven.