Laat je tafel stralen met deze kleurrijke kruidenboter vol verse kruiden en eetbare bloemen. De romige boter vormt een perfect canvas voor de subtiele smaken van bieslook en dille, terwijl de bloemen een vrolijk, bijna sprookjesachtig accent geven. Heerlijk op knapperig stokbrood of als smaakmaker bij gegrilde gerechten. Een eenvoudig te maken, maar betoverend mooi hapje dat elke borrel of zomerse lunch nét dat beetje extra geeft.
Breng een feestelijk accent aan op je tafel met deze boter. Heerlijk bij schaal- en schelpdieren of vlees.
Ingrediënten
250 g ongezouten boerenboter of roomboter
8 viooltjes
bloemblaadjes van verschillende goudsbloemen
3 el verse kruiden naar keuze, hier: dille en bieslook
2,5 g fleur de sel
Bereiding
1)
Haal de boter minstens 30 minuten op voorhand uit de koelkast om zacht te worden.
2)
Spoel de bloemen en kruiden kort af onder koud water en dep ze voorzichtig droog.
3)
Pluk de bloemblaadjes van de goudsbloemen en hak de kruiden fijn. Houd wat dillepluksels en stukjes bieslook apart voor de afwerking.
4)
Kneed de boter tot een smeuïge massa. Voeg de bloemen, gehakte kruiden en fleur de sel toe. Meng alles goed door elkaar. Laat het mengsel een nacht in de koelkast trekken.
5)
De volgende dag: vorm de boter tot een rol (boudin) met behulp van vershoudfolie.
6)
Leg de rol 15 minuten in de vriezer om iets steviger te worden.
7)
Leg intussen op een nieuw vel vershoudfolie wat bloemen (ondersteboven) en kruiden in de lengte, op maat van de boterrol.
8)
Haal de boterrol uit de vriezer, verwijder de folie, en rol hem op in de nieuwe folie met de bloemen en kruiden aan de buitenkant. Draai de uiteinden strak dicht.
9)
Laat verder opstijven in de koelkast tot het serveren. Verwijder de folie vlak voor het opdienen en leg de boter op een mooi bord om te serveren bij het gerecht.